Friday, January 9, 2009

Misi Or Wut?

Meeting Agung Kelab Staf Jke pg td menghidangkan nasi beriani sbg sntapan pg sblm mesyuart berlansung..biasa la..kalu ader makan2 ni mmg laju ckit nk g meeting..kalu xmakan meeting tuh jadik xbesh..pdhl dh makan pom samer jugk..biasa la mesia ni kaya ngn pelbgai jnis hidangan..org mesia pom suke makan..hahhaa..since bfast pom ngn mknn berat, keknyangan mmg berlarutan sampai tgh hari..jimat duit..tp perutku ni mmg xleh berthn sampai ke malam..balik umah mmg kene masak jugak..kene makan jugak walau dh malam..ader org nk kawen kene diet..hahaha ntah la aku ni mmg xleh nk dok diam kalu berdiet2 nih..aper lg kalu perut pom dh merayu2 utk diisi..lgpom misi thn ni utk naikkan bert bdan 2-3 kg kan..so kene la berusaha makan..gmuk xkurus baru thu..ish2 mintk simpang..jgn plk misi bertukar bencana..so utk menu makan malam..gulai daging masin..sure ramia xpenah dgr kan..


budu sentiasa menemani apa jua jenis lauk..terangkat..

gulai daging masin ni senang jer pembikinannya..tp make sure kene ader daun kaduk..ha yg ni pun sure ramai yg xtau..lauk ni dikategorikan masakan kg..kitrg satu umah ni mmg suke yg ala2 kg seleranya lebih..utk berkongsi resepi, bahan2 nya:

  1. bawang merah-lbih kurg 4-5 ulas
  2. bwg putih - 1 ulas
  3. halia-ckit jer-1 hiris ckup tp jgn tebal plk
  4. lengkuas -pom samer..jgn bnyk sgt nnt rase lengkuas jer gulai tuh..xsesuai
  5. asam keping- kalu besar 1 jer tp kalu kecik taruk 2
  6. lada mesin-cili boh la dlm bhsa mudahnya
  7. daun kaduk-bhn pling penting
  8. biji ketumbar-dalm 3 sudu ditumbuk..kalu xrase tmbh lg..
  9. santan-ni pom pling penting..xder sntan maner nk jadik gulai..guna susu xbesh
  10. daging--ni lg penting*daging dieprapkan ngn gram semalaman


cara nk msak sonang ajo..

  1. memula tumbuk la segla jenis bawang tu+halia..lengkuas tuh tumbuk asing..tumbuk kasar ckit
  2. masukkan bhn tumbuk tu trus dlm santan..masak dgn api perlahan..kata org asingkan santan perahan prtma (yg pekat tuh) sbb nk elak pecah minyak..nnt xlawa gulai tuh..
  3. masukkan cili boh dalam sesudu-kalau nk pedas leh tumbuk lada burung taruk dlm tuh..
  4. biar mendidih pastu masukkan asam keping, masukkan daging-basuh dlu daging ni sblm masuk
  5. biarkan mendidih lg..pastu masukkan ketumbar yg ditumbuk td..masuk garam
  6. biler dh daging empuk baru masukkn daun kaduk tuh..masak dlu biar daun tu layu
  7. pastu rasa la masin ker xckup masin ker
  8. siap utk hidang

tadaa..ni la hasilnya yg bakal masuk perut

senang sajer kan..kalu makan ngn bendi celur+tlur dadar+budu mmg kalu mak mertua lalu pom xangkat kepala..hahaha aisey man ni stok puji diri sendiri la pulak..bolh cuba kalu kawsn rumah anda bnyk ditumbuhi ngn daun kaduk..tgh2 ekonomi xmenentu ni ader baiknya kita amik sumber yg free kt rumah kiter tuh..

No comments: