Friday, December 4, 2015

Penyakit Tibi : Bagaimana Nak Pulih Lebih Cepat

Penyakit tibi adalah penyakit berjangkit. Tiga juta kematian berlaku setiap tahun disebabkan penyakit jangkitan tibi dan 80% daripadanya melibatkan negara-negara membangun.



Fuhhh statistik yang tak boleh dipandang sepi. 3 juta tu bukan sedikit. Angka yang cukup untuk membayangkan yang penyakit tibi ni adalah merbahaya apatah lagi sebab ianya berjangkit.

Macam mana penyakit tibi ni boleh berjangkit?

Kuman Tibi ni disebar melalui udara. Kalau kita sedut udara yg ada kuman tibi, risiko tinggi untuk dijangkiti penyakit tibi.
Kuman tibi biasanya menjangkiti paru-paru tapi boleh juga menyerang organ-organ badan yang lain seperti tulang, otak, kulit, kelenjar, buah pinggang dan sebagainya.

Kalau orang tibi bersin atau batuk memang berjuta-juta kuman tibi di udara.




Kalau ada tanda-tanda kat bawah ni kena segera pergi hospital untuk pengesahan dai doktor.

*Batuk berterusan Iebih dari 2 minggu.
*Kahak berdarah.
*Demam dan berpeluh di sebelah petang dan malam.
*Hilang selera makan.
*Susut berat badan.
*Sakit dada apabila menarik nafas atau batuk.
*Mudah Ietih.

Bila dah tekena penyakit tibi, apa rawatan yang sesuai?

Penyakit TB boleh dirawat dengan sempurna sekurang-kurangnya selama 6 bulan iaitu:-
  • 2 bulan pertama -makan ubat setiap hari atau cucuk 
  • 4 bulan berikutnya-makan ubat 2 Kali seminggu.
Usaha rawatan boleh dipercepatkan dengan bantuan pengambilan supplement iaitu Vivix, Nutriferon, Garlic Complex dan Vitamin C kerana semua supplement ni membantu untuk meningkatkan imun sistem bagi melawan kuman Tibi. Perlu diingat, penyakit Tibi sukar dirawat kerana bakteria tibi ni lambat mati sebab itu ia ambil masa sampai 6 bulan. 





Kesemua vitamin ini menguatkan sistem imun badan untuk melawan kuman tibi dan melindungi sel daipada rosak. 


Macam mana nak cegah penyakit Tibi dari merebak?
  • Beri suntikan BCG kepada bayi yang baru lahir.
  • Segera ke hospital, jika mengalami batuk yang berterusan lebih dari 2 seminggu.
  • Sesiapa yang tinggal bersama dengan pesakit TB perlu melakukan pemeriksaan di klinik atau hospital kerajaan.
  • Memastikan rumah mempunyai pengudaraan yang sempurna.
  • Membiarkan banyak cahaya matahari masuk ke dalam rumah kerana cahaya boleh membunuh kuman TB.
  • Mengamalkan pemakanan yang sihat dan seimbang serta banyakkan makan sayur dan buah 
  • Elakkan makan makanan berasaskan dairy (susu, cheese, telur, aiskrim)
  • Elakkan 'refined food' seperti roti putih, gula dan pasta kerana ini boleh memanjangkan jangka hayat bakteria
  • Mendapatkan rehat yang cukup.
  • Elakkan tinggal bersesak-sesak dalam rumah yang sempit.
Feedback dari customer yang ada masalah tibi dan ambil Vivix, kesihtan makin baik selera makan makin bertambah 




Seksa kan kalau terpaksa pantang banyak makanan sepanjang rawatan tu. Pantang 44 hari pun rasa dah lama sangat. Ini kan pula 6 bulan. Kalau ibu yang ada anak kecil pula terpaksa dikuarantinkan dari anak untuk elak jangkitan. Bayangkan kalau masih menyusu badan? Aduii, tak sanggup. Jadi bantu la percepatkan proses rawatan supaya badan lebih cepat pulih, sistem imun lebih kuat untuk serangan bakteria dengan supplement yang dicadangkan di atas. 

Klik link di bawah untuk pembelian product 




atau boleh hubungi saya untuk mendapatkan vitamin untuk masalah penyakit tibi. Pembelian VIVIX melayakkan anda untuk dapat PERCUMA KEAHLIAN dan PERCUMA PENGHANTARAN.

SHAKLEE Independent Distributor
Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Indera Mahkota, Semambu, Air Putih, Permatang Badak, Bukit Rangin, KOTASAS, UIA, Kuantan

No comments: