Tuesday, March 15, 2011

mari jamu tekak

Sejak ade anak ni, aku dh jarang masuk dapur..eh bukan, masuk dapur mmg selalu tp masuk dapur utk masak boleh dikatakan sudah jarang. Punya ank jenis mau melekat saje sukar utk aku berperang di dpur..tinggal sekejap sudah berbunyi apa lg kalau tinggal lama2..mau meraung satu rumah..ayah, mana boleh pegang lama2..bila nangis ditafsirnya maukan susu..mau menyanyi di dapur mmg langsung xde can la..

Tp aku gagahkan juga la utk buat kudapan..bukan apa..nk kasi dapur tu berasap la jugak..paling tidak hujung minggu. xkan asyik nk makan bungkus. kalau nk ikut pd suami, bungkus jer senang..selebihnya jg anak..ooowh aku mcm xberapa suka..paling tidak pun kepuasan bila dapat masak sendiri.

Sabtu lepas, ini hasilnya bila aku degil jugk nk buat pastry..sekarang ni aku sngt cintakan pastry sejak bertandang ke blog dapur tanpa sempadan milik mat gebu tu..teruja weih tgk mcm2 gaya rupa dan bentuk pastry die..

Yg ini intinya sosej jer sbb ade sosej jer..ramuan : sosej 3 batang, bawang besar sebiji ptong dadu, sos lada hitam, susu pekat 1 sudu, dill, garam. Just tumis bawang, masuk sosej, dan campur segala bahan. Cara2 mcm mane nk buat pastry tu blh rujuk blog mat gebu.

sebelum dibakar


selepas dibakar..

Dan balik kerja semalam, suami dah kenyang..aku plk mcm rase lapar lg walaupun dh pekena nasi kerabu sepinggan. Pastry masih ada, udang ada so try la buat kudapan utk minum petang. yg ni inti udang+ayam. Ramuan : udang+ayam potong kecik2, 1 bji bawang besar potong dadu, dill, basil, lada hitam, garam, mayonis. Caranya senang ajo, masak udang+ ayam yg ditabur dgn lada hitam atas non stick pan smpai masak, tabur garam cikit. Then dh masak, kuarkan, tumis bawang plk, masukkan dill + basil. Agak2 dh garing kuarkan then gaul dgn udang+ayam td, masuk mayonis..gaul sebati..pastu rasa..kalau xckup rasa, tmbah jer la apa2 perasa yg ada kt dapur tu.

Bab pastry plk kene bentukkan mcm dlm pic tu..sapu dgn kuning telur then bakar dlu pd suhu 190 dalam 10-15min. Kuarkan then baru letak inti tu, bakar balik dalam 10 min lg or sehingga nmpk garing, jgn hangit.

acuan


ni hasilnya..4 biji cukup la..

close up ckit kasik terliur..:)

Biasanya apa2 benda baru yg aku try, suami akan jd tester. Kalau die kata QC pass, maka next time lulus untuk buat lg. Dan 2-2 kudapan mendapat sticker QC pass..hehehe makanya tiap kali ke carefour lepas ni, pastry jenama kawan adalah barang yg wajib masuk bakul.

oooyea, mungkin ada yg tertanya2 cmner la dill n basil ni..aku beli yg ready made dalam botol sudah..kt giant, carefour tesco kompem ade..tunggu cari jer. :) sedap rupanya benda alah ni..


ini pulak pastry jenama kawan..kalau mahu cuba, selamat mencari di bahagian cold storage. mari kita sam2 jamu tekak kita sekeluarga..asyik menu sma jer hari2, apa salah cuba kelainan :) akhir kata dariku, selamat mencuba jika mau.

11 comments:

Dina Zakaria said...

my hubby pun sama laa..asal anak nangs jer nak susu..haiyyaaaa..tapi dia dah kasik lesen besar..selagi rafique still bf, x yah masak!!tapi kekadang masak gak laa..kesian dapur tuh..hihi

nurul aziyana said...

deena: hahhaha laki kite same ar..hubby pun xkasik masak gak, suoh tgk anak jer..tp hati gedik nk masak

sharEna said...

wah. berbakat yana nie rupanya. kite klu bab pastry, kuih2 seme mmg fail lah. hehe..

basil tue daun selasih kan? mmg la sedap terutama ikan kembung masak lemak kuning cili padi letak daun selasih. perghh...x menoleh mak mertua bile menyuap..hahaha...

dill tue x tau pulak ape. yana sllu guna 2 benda nie dlm masakan yg mcm mane yer? share sket =)

MyRule said...

Me too.. hubby kata x yah masak. Masa yang ader untuk main2 ngan baby.. Tapi rindu mau masak untuk hubby..

nanonano said...

wahhhh rajennye,
klu na la, ade anak ni,
serius xde ms nk baking ape,
tp stakat nk msk ns ngn lauk ok la..hhuhu

KAK RAINBOW said...

aziyana mmg pandai masak dr mula2 nurul kenal aziyana kat blog ni tau. sedapnya

ღnFashyaღ said...

wow, bestnye.

Kalau fashya tak tercapai dek akal nak buat pastry2 ni sume. Rajin yana. :)

Ami said...

mek na,nok gokkk hehehe.

nurul aziyana said...

sharena:kiter tiru yg org buat jer..hahha..nk create sdn kompem tidoknye..xsure lak basil tu daun selasih ke ape..hahhaha..kalau dill tu letak dlm nasik goreng pun sedap..nk letak dalam yg goreng2 pun sedap..campak jer..hehehhe

myrule:mmg rindu kalau dh lama xmasak tp tu la dh ade ank ekcik ni terhad ckit masa kt dapur


nano:na, jgn xtau masak ni lg cepat dr masak lauk..

nurul:oowh xde la pandai sngt nurul..ikut seera tekak jer..kadang xmnejadi

nurul aziyana said...

fashya; kalau ayahnya xpegagn husna, kiter pun xtercapai dek tgn gok...hhhaha..padan ngan capai husna jerk

ami:meh ler kuatang

Unknown said...

Wah hebatnya,
macam kat kedai nyer pastry la